TIPS: mätning och analys på Instagram
Petronella Tips och guider 0 Comments
Varför är det så viktigt att mäta och analysera på sociala medier? I detta blogginlägg kommer tre tips, samt en rekommendation om vilka mätvärden som kan vara bra.
För att ditt konto ska vara så relevant som möjligt för dina följare och för att du ska kunna växa på Instagram (om det är ditt mål) är det helt avgörande att mäta och sedan analysera siffrorna. Med hjälp av Instagrams statistikverktyget kommer du långt! Det kan lätt kännas krångligt att sätta igång. Vad är det jag borde mäta? Varför är det så viktigt? Här kommer tre enkla tips för att sätta igång:
Tips 1
Krångla inte till det. Gör ett enkelt excel-ark och fyll i siffrorna varje månad. Då kan du sedan jämföra månad för månad. Det kan också vara bra att analysera siffrorna i skrift. För att få igång ett resonemang. Varför gick ett typ av inlägg så bra? Varför nådde det inlägget inte ut så bra som inläggen brukar göra? Tänk inte “men jag kan ju ingenting om mätning”. Skriv ner varför du tror det har gått som det har gått. Då kan du enkelt hitta mönster efter några månaders mätning.
Tips 2
Dela upp mätningen i två steg. Först och främst en generell mätning för varje månad. Hur mycket exponering hade vi under mars månad? Hur många besökte vår profil? m.m. Titta sedan närmare på varje enskilt inlägg för att se vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra.
Konton som nåtts, exponeringar, kontoaktivitet och innehållsreaktioner är bra att mäta. Det är även bra att hålla koll på följare. Om extra många börjar följa ditt konto en vecka är det bra att gå tillbaka och reflektera om varför just de inläggen var relevanta och genererade nya följare.
På varje inlägg är det bra att mäta profilbesök, räckvidd, exponeringar, interaktioner och sparade inlägg.
Såhär ser statistikverktyget på Instagram ut:
Tips 3
Det sista och absolut viktigaste tipset: VÅGA TESTA! Och göra fel. Experimentera dig fram. Vad händer om du formulerar dig på ett nytt sätt? Går inlägget inte som du förväntade dig? Testa någonting helt annat. På så sätt lär du känna din målgrupp – vad fungera bra och vad fungerar inte alls.
Stort lycka till med mätningen nu!
Vill ni veta mer om mätning och hur vi kan hjälpa er med det? Eller vill ni bolla andra idéer ? Kontakta oss här!
Restaurangöppning Olivia Medborgarhuset
Gabriella Vardagstugget 0 Comments
Hej och hå, vá tiden går! Förra veckan sprang förbi i en väldans fart! Måndag och tisdag hade jag båda dagarna fulla med fotograferingar i Göteborg och planering av inlägg för kommande veckor. Och tidigt på onsdag morgon rullade bilen mot Stockholm för att vara med och fotografera Olivia Medborgarhuset på Södermalm. Tog bilen då jag inte ville riskera att få corona på tåget eller tunnelbanan/taxin så jag tog min egen bil för att vara säker. Har ganska mycket att göra nu med nytt kontor, nya kunder osv så ville ta bort några risker att bli sängliggande i några veckor.
Bilresan gick bra (och förvånansvärt fort). Lyssnade på radion, ringde lite samtal och försökte föreställa mig hur restaurangen skulle se ut. Och herregud vilken restaurang!! Så himla vacker på så många vis. Alla detaljer, lampor, spegelväggar, marmorbord, ljuslyktor ALLT var så himla genomtänkt och oerhört snyggt gjort!! Ja ni ser ju bara på dessa två bilder, mysfaktorn slår i taket här inne!!
Det blev två intensiva dagar med fotograferingar, genom gång av nytt upplägg, redigering för att både mina och min uppdragsgivares bilder ska vara så lika om möjligt (hon fotar en del i Norge också). För er som inte vet så är Olivia ett norskägt företag. De har 9 restauranger runt om i Norge och har etablerat sig i Sverige, både med Olivia Avenyn och nu Olivia Medborgarhuset. Så jag hjälper för tillfället till att ta fram material till båda restaurangerna i Sverige medan Ida, som min uppdragsgivare heter, fixar med det mesta för de norska samt sponsring och annan marknadsföring.
Det var i alla fall en jättelyckad öppning. De hade några dagar av ”smygöppningar”, som de kallar det när de öppnar för att prova så att restaurangen och köket funkar som den ska innan den riktiga öppningsdagen (så smart!). Tyvärr blev det ännu fler corona-restriktioner i Stockholm dagen vi skulle ha öppning men allting flöt på så himla bra ändå! De hade redan satt upp plexiglas mellan borden, hade bra med avstånd mellan alla sällskap och tog inte in för många gäster åt gången. Så de skötte det så snyggt! Stor eloge till dem!?
Vi hade till och med lite tid att sitta och avsmaka maten och dricka lite bubbel. Så det kändes helt magiskt att få vara med detta underbara och positiva team. Riktigt hårt arbetande människor men som hela tiden har en go stämning mellan varandra. Sånt får ju en att jobba hårdare än någonsin!
Så efter två dagar i Stockholm så åkte jag hem dagen efter och satt ytterligare 6 timmar i bilen hem till Tjörn. Och i helgen har vi hållit på att flytta från det gamla kontoret till det nya (kommer ett inlägg där när det blir lite mer ordning! ?). Så fullt ös medvetslös haha. Låg hela eftermiddagen/kvällen i söndags och sträck-kollande serier i sängen. SÅ. JÄKLA. SKÖNT. Ingen telefon, inga måsten. Gick bara upp ur sängen för att dricka vatten och hämta choklad i köket haha ? En förbannat bra söndag att återhämta sig på kan jag tala om!
Men nu är det en ny vecka, många roliga grejer som händer även denna vecka. Inte fullt så mycket som förra (vilket är skönt, nu är det mer ”normal” fart). Så nu kickar vi igång denna vecka tycker jag! ? Hoppas ni har en fin måndag allihopa!
// Gabriella
Uppdatering: rekrytering
Gabriella Vardagstugget 0 Comments
Hej på er!
Wow vilken vecka det var förra veckan. Rakt in i kaklet, eller ah, kanske snarare rakt in i helgen haha. Torsdag och fredag var fullsmockat med roliga fotograferingar, möten och redigeringar. Så när helgen tog vid passade jag på att lägga undan telefonen en stund och myste hemma i huset med x-antal tända brasor, hämtpizza, träning, sovmorgon, långfrukost, svampplockning m.m. Perfekt sätt för mig att varva ner efter en fullspäckad vecka.
Och nu är denna vecka igång. Tredje dagen på kontoret i rad, vilket jag inte vet när det hände senast. Ganska mysigt faktiskt! Har massa tända ljus, akustisk spellista rullande i bakgrunden och går loss på min to-do-list. Rätt gött att faktiskt ha några dagar såhär att komma ikapp saker man haft lite släpande efter sig.
Så jag hinner till och med blogga idag (tjoho!!). Ska strax ta en promenad i höstsolen för att få lite energi till eftermiddagen då det är mycket kreativt content att ta fram. Burkar alltid känna mycket mer kreativ och få mest idéer efter jag har tränat/rört på mig. Så det blir en promenadrunda för att även plocka upp lunch (försöka maximera är ju alltid trevligt haha).
Och rekryteringen jag håller på med till mitt företag börjar lida mot sitt slut. Och jag tror jag har hittat min första (!!!!!!) anställda. Gaaah, jag är så spänd, taggad, nervös, orolig och peppad på en och samma gång. Tror dock det kommer bli SÅ BRA och jag är mer än redo att ta detta steget nu. På fredag ska jag till min redovisningsbyrå och ta fram ett anställningsavtal (gud nu känns det på riktigt). So I’ll keep you updated! I helgen ska jag dock iväg med mammsen på en staycation i Göteborg. Kommer säkert komma upp x-antal bilder från den helgen också! Så stay tuned 😀
// Gabriella
En start på veckan helt i min smak
Gabriella Vardagstugget 0 Comments
Ny vecka och den startades på ett av mina favoritfik – Kafe Magasinet. Det var länge sedan jag var där nu i och med corona. Så det var så fantastiskt att få komma hit på morgonkvisten, dricka mitt kaffe och fota dessa magiska, stämningsfulla och lugnande bilder! Saknat den här spontana fotograferingen som blir när man kommer till ett ställe som bara är WOW!
Dessvärre är det ganska högljutt när man börjar närma sig 12. Många kommer hit och käkar lunch men även många studenter som sitter här och gör sina grupparbeten, så det har en tendens att bli ganska högljutt. Så därför försöker jag vara här ganska tidigt, då är det lugnt och skönt!
Jag har spenderat morgonen med att ta i tu med mailen, skickat fakturor och skrivit offerter. Ska spendera resten av dagen med att skriva inlägg och planera inlägg för kommande veckor. Mycket skoj med andra ord!!
Många stora frågor som snurrar runt i huvudet på mig. Är så velig när det kommer till det här med att anställa någon som kan hjälpa mig och mitt företag att växa. Ena dagen är jag jättetaggad och andra stunden (som idag) är jag oerhört nöjd med att bara vara jag. Vara spontan, jobba för mina älskade kunder och njuta av hur kul mitt jobb faktiskt är. DOCK så börjar mitt schema bli ganska fullt och jag tänker att om jag vill få loss tid och höra av mig till andra nya, roliga kunder (vilket jag vet att jag vill), så behöver jag någon typ av hjälp för att avlasta mig lite.
Samtidigt som jag är oerhört taggad på att flytta till ett nytt kontor där jag kan få ett helt nytt kök (vilket är sååå roligt, speciellt när jag jobbar med det jag gör). Men då blir kontorshyran dubbelt så hög. Och anställa någon är ju inte direkt billigt haha. Så här står jag. Försöker reda ut vad jag vill, vart jag vill att mitt företag ska vara om si och så många år och hur jag på bästa sätt kommer dit. Men en sak är säker – och det är att det är SÅ ROLIGT att få lära mig allt detta nya och utmana mig på ett sätt som jag aldrig riktigt trodde.
Nu ska jag ta mig och äta lunch, om det blir här i Linné eller om jag tar bilen och rullar till kontoret, det vet jag inte än. Men lunch ska jag ha i alla fall haha.
Hoppas du har en jättefin start på veckan!
// Gabriella
Min resa från hobbyfotograf till matfotograf
Gabriella Företagande och tips 0 Comments
Många har frågat mig hur allting startade. Hur jag började fota mat och hur jag kom att göra det på heltid. Så tänkte att det kunde vara roligt att dela med mig av hur jag blev matfotograf 😃 So here we go!
Jag fick min första systemkamera när jag var 15 och hade innan dess tagit mängder med kort med en digitalkamera. Och då fotades ALLT! Stenar, spindelnät och blommor var topp tre av favoritgrejer jag fotade. Jag hade även då en blogg som jag skrev en del på och där la jag även upp lite bilder på mat. För tja, jag levde för mat även då 😂
visst var det underbara bilder jag tog? 😂
Jag började med att fota betongtrappor åt ett företag som min pappa jobbade på. De behövde uppdatera hemsidan med nya bilder så jag hjälpte till och åkte runt i Sverige för att fota färdiga projekt. Pappa blev eld och lågor och sa att det garanterat fanns fler företag som behövde göra exakt samma sak, uppdatera hemsidan med bilder. Så han tyckte jag skulle starta eget. Kanske inte var lika taggad som min pappa men jag startade min enskilda firma, men tyvärr av lite fel anledning. För jag var inte riktigt redo att göra jobbet som behövdes för att driva eget då (detta var precis efter studenten. Ganska studietrött 19 åring som inte visste vad hon ville arbeta med).
Åren gick och jag gjorde några jobb här och där samtidigt som jag jobbade heltid i butik. Allt från Lindex i Nordstan till förbutiken på ICA där vi brukade sommarsemestra. Men jag kände verkligen att jag ville jobba med marknadsföring på något sätt. Jobba med händerna, sociala medier, fota. Jag vet att jag tyckte det var superkul att leta nya butiksjobb för jag älskade själva säljandet. Bevisa och sälja in mig själv att jag var personen de sökte för jobbet. Men när jag väl hade fått jobbet så tröttnade jag ganska snabbt på arbetsuppgifterna då de oftast var detsamma som butiksbiträde, oavsett vilken typ av butik det var.
Så jag sökte till till en mediautbildning på en Folkhögskola i Alingsås, som var på 1 år. Jag var taggad till tusen och tänkte ”efter det här året ska jag jobba med foto och marknadsföring!”. Och den inställningen bar jag med mig under hela det året. Jag såg till att få extra övningar och uppgifter på de olika kurserna vi läste. På filmkursen såg jag till att jag fick göra reklamfilm för ett café i Alingsås. På webbkursen såg jag till att börja göra min egen hemsida istället för att göra något påhittat case. Jag pratade även med mina lärare om att få extra tid för att kunna sälja in och pitcha in mina tjänster till olika företag.
Jag provade alla olika genrer inom fotovärlden. Jag var familjefotograf, mäklarfotograf, mingelfotograf, gravidfotograf ja you name it! Men ingen av de tog riktigt någon fart. Så jag provade att höra av mig till restauranger och matföretag. Företag som jag tyckte verkade roliga och som jag kunde tänka mig att jobba med. Gjorde lite gratisjobb eller lågt betalda jobb för att få ihop en portfolio som jag kunde använda mig av sen efter skolan. Och jag gjorde en reklamfilm för Dinner22 facebooksida och kom in som fotograf och sociala medie-ansvarig på Café Viskan i Borås. Och när studieåret var slut stod jag där och höll faktiskt det jag lovade mig själv – att jobba med marknadsföring när jag lämnade skolan.
Det krävdes mycket jobb, många pitchar och många mail, möten, nätverkande osv. Men jag gjorde det! Sen ska tilläggas, även fast man lägger ner sin SJÄL i sitt arbete så behöver man ibland också ha lite flyt. Och det hade jag. Jag lyckades Och jag lyckades faktiskt landa kunder som Harrys och Picadeli på mitt första år som helt egen. Båda företagen letade inaktivt efter fotograf så mitt mail och min pitch kom väldigt lägligt i deras inbox. Men även om det var tur att det landade så bra, så gjorde jag ändå jobbet! Ingen gjorde det åt mig och jag satt inte och väntade på att folk skulle höra av sig till mig om jobb. Jag har jobbat som egen i snart 3 år och jag har fått 1 jobb där någon annan har hittat mig utan att jag har sålt in mig till dem på något sätt.
Så. Kan jag göra det, så kan du också! Det gäller bara att ge sig f*n på det och köra så det ryker. Inte ge upp. Jag har lärt mig mycket under dessa år som egenföretagare, men en av mina favoriter är “för varje “nej” så kommer du ett steg närmare ett “ja”. Och så är det verkligen. Mailar jag 10 personer så får jag 4 nej, 5 svarar inte, och kanske 1 som kan tänka sig att ta ett möte. Så ge inte upp – hang in there!!! Som sagt – kan jag göra det så kan du det också!
// Gabriella